Jak připravit stromy a keře na zimu, aby další sezona byla plná zdravých plodů?

Podzim je klíčovým obdobím pro přípravu ovocných stromů a keřů na zimu. Správná péče o rostliny v tomto období zajistí nejen jejich dobré přezimování, ale i lepší vitalitu a odolnost vůči škůdcům a chorobám, což se pozitivně projeví na úrodě v následující sezoně.

Kromě tradičních metod péče, jako je hnojení a prořezávání se stále více přikládá důležitost půdnímu mikrobiontu – komplexnímu ekosystému prospěšných mikroorganismů v půdě.

Kdy začít s přípravou stromů a keřů na zimní období?

S přípravou stromů a keřů na zimu je nejlepší začít během září a října, kdy teploty začínají klesat, ale půda je ještě teplá. To dává kořenovému systému čas, aby absorboval potřebné živiny a aby se půdní mikrobiální aktivita přizpůsobila sezónním změnám. Při teplejším podzimu bez ranních mrazíků lze se zazimovací údržbou pokračovat až do začátku listopadu, ale je důležité dokončit všechny kroky před prvními celodenními mrazy.

Ozdravné řezy před zazimováním

Hlavně u stromů je potřeba odstranit veškeré odkopky nebo vlky, které rostou u kmene, zbytečně vysilují strom. To samé platí u suchých větví bez listů, ty jsou většinou napadané a musí se odstranit.

prorez-stromu

 

Výživa stromů a keřů před zimou

Na podzim je klíčové zaměřit se na draslík a fosfor. Tyto důležité prvky podporují vyzrávání pletiv, což činí rostliny odolnějšími vůči mrazům. Draslík také hraje roli v regulaci vody v buňkách, což pomáhá stromům a keřům lépe zvládat zimní sucho.

Naopak dusík, který podporuje růst listů, by měl být podáván velmi omezeně nebo vůbec, protože by mohl způsobit nadměrný růst a snížit odolnost vůči chladu. Přirozeným zdrojem draslíku a fosforu je kompost, proto je vhodné je ke stromům a keřům přisypat.

TIP: Jak správně kompostovat se můžete dočíst zde: Jak správně kompostovat odpad ze zahrady a z domu?

 

Půdní mikroorganismy: Klíč k vitalitě a odolnosti rostlin

Půdní mikroorganismy (ZEMBIOTIKO), jako jsou mykorhizní houby, bakterie a aktinomycety, hrají zásadní roli v udržení zdraví stromů a keřů. Tyto mikroorganismy napomáhají přenosu živin, jako je třeba zmiňovaný fosfor či draslík, z půdy do rostlin, zlepšují strukturu půdy a chrání kořeny před patogeny způsobující houbové a plísňové choroby.

Dodání půdních mikroorganismů, zejména po podzimním hnojení kompostem, může výrazně zvýšit odolnost rostlin proti zimnímu stresu a patogenům.

zalevani-stromu

 

Ochrana proti škůdcům a chorobám

Posílením vitality rostlin před zimou snížíme riziko napadení chorobami a škůdci v příští sezoně. Zdravá půda bohatá na mikroorganismy je méně náchylná k přemnožení patogenních hub a bakterií, které mohou během zimy napadat oslabené kořenové systémy.

Mulčování

Po aplikaci kompostu půdních mikroorganismů je vhodné pokrýt půdu kolem stromů a keřů vrstvou mulče (listí, sláma, nebo štěpky). Mulč nejen chrání půdu před promrzáním, ale také postupně uvolňuje organické látky a živiny do půdy.

mulcovani

 

Mechanická ochrana stromů a keřů

Kromě mikrobiálního ošetření by měly být stromy a keře chráněny před fyzickým poškozením způsobeným mrazem nebo sněhem. Mladé stromy lze obalit jutou nebo speciálními textiliemi. Také je dobré preventivně odstranit napadené a suché větve, které by mohly být v zimních měsících vstupní bránou pro choroby.

Jak zvýšit úrodu v následující sezoně

Příprava na zimu, která zahrnuje správnou výživu a podporu půdního mikrobiontu, vede ke zvýšení vitality rostlin a tím i k vyšší úrodě v příštím roce. Silný kořenový systém, podporovaný půdními mikroorganismy, dokáže na jaře rychleji absorbovat živiny a vodu, což vede k lepšímu růstu a produkci plodů.

Postup podzimního výživového ošetření stromů a keřů na přezimování

  • Odkopnout vrchní vrstvu zeminy nebo drn trávníku, ale opatrně abychom neporanili kořeny. To uděláme na několika místech v dostatečné vzdálenosti od kmene.
  • Aplikujeme půdní mikroorganismy v přípravku ZEMBIOTIKO, 5l zálivky ke každému stromu.
  • Následně nasypte vyzrálý kompost ve vrstvě cca 5 cm.
  • Vraťte zpět dokopnutou vrstvu zeminy nebo drn trávníku.
  • Opět prolejte vodou.
  • Můžete přidat vrstvu mulče.
zembiotiko

ZEMBIOTIKO - unikátní kombinace mikroorganismů

  • k aplikaci před nebo během výsevu rostlin
  • zlepšuje růst a zvětšuje plochu kořenového systému
  • zvyšuje výživové vlastnosti výpěstků
  • nezatěžuje půdu chemií
Zjistit více