Jak na správné přesazení rajčat a paprik do zahrady?

Rajčata a papriky patří mezi nejčastější rostliny, které chce většina lidí vidět v záhonu. Málokdo je sází rovnou do záhonu, většina lidí si vypěstuje nebo koupí sazenice a poté je přesadí. Někteří jsou již zvyklí tento postup praktikovat rok co rok.

Pokud vás to čeká poprvé nebo se vám občas stává, že vám rostlinky uhynou, je nejvyšší čas se naučit správný postup. Poradíme vám nejen, jak dosáhnout dobrého výsledku, ale také, jaké přípravky použít, abyste zajistili rostlinkám prosperitu a odolnost vůči chorobám, které by je mohly zahubit.

Přesazení rajčat

Rajčata by měla být vysazena, když mají 6-8 pravých listů a jsou asi 15-20 cm vysoká. Před přesazením postupně sazenice otužujte, aby si zvykly na venkovní podmínky (postupně je vystavujte venkovnímu prostředí po dobu 7-10 dní). Vyberte slunné místo s dobře propustnou půdou. Připravte záhon tím, že přidáte kompost nebo dobře rozložený hnůj, aby se půda obohatila o živiny.

Rajčata preferují půdu s pH 6.0-6.8. Vykopejte jámu hlubší, než je původní kořenový bal sazenice, protože rajčata mohou vytvořit kořeny i na stonku, který je zakrytý půdou. Vysazujte sazenice do země hluboko, aby spodní listy byly těsně nad zemí nebo je odstraňte. Rozestupy mezi rostlinami by měly být 45-60 cm, mezi řádky 90 cm.

presazovani-rajcat

 

Přesazení paprik

Papriky by měly být vysazeny, když mají alespoň 6 pravých listů a jsou asi 15 cm vysoké. Podobně jako u rajčat, postupně sazenice otužujte. Vyberte slunné místo s dobře propustnou půdou. Obohaťte půdu kompostem nebo dobře rozloženým hnojem.

Papriky preferují půdu s pH 6.2-7.0. Vykopejte jámu o něco větší, než je kořenový bal sazenice. Papriky sázejte do stejné hloubky, v jaké rostly v květináči. Rozestupy mezi rostlinami by měly být 45 cm, mezi řádky 60 cm.

 

Pečujte o zeleninu s pomocí ZEMBIOTIKO

Zajisté chcete, aby se vašim rostlinkám dařilo. Důležité je věnovat jim náležitou péči i po přesazení a netýká se to jen rajčat, ale jakékoliv jiné zeleniny.

Nejlépe ji podpoříte použitím přípravku ZEMBIOTIKO, který přidáte jako ošetření do zálivky. ZEMBIOTIKO je přírodní půdní biostimulant obsahující směs mikroorganismů, určený k podpoře růstu rostlin a zlepšení zdraví půdy.

Obsahuje různé druhy půdních mikroorganismů, které jsou známé pro své příznivé účinky na růst a zdraví rostlin. Mezi tyto mikroorganismy patří zejména bakterie rodu Bacillus spp. a Pseudomonas spp., které zvyšují odolnost rostlin vůči patogenům a zlepšují jejich celkovou vitalitu. Tento produkt je vhodný pro ekologické zemědělství a bio produkci.

zembiotiko-stimulant

 

Rostliny je třeba také chránit

Pro většinu zahrádkářů je důležitá pouze zálivka a hnojení. Největším nepřítelem zeleniny jsou ale plísně a nejrůznější choroby. Abyste rostliny před těmito hrozbami ochránili, použijte PBCHT.

Je to směs mikroorganismů určených k potlačení plísní. Tento produkt obsahuje čtyři klíčové mikroorganismy:

  • Pseudomonas fluorescens
  • Bacillus subtilis
  • Chaetomium cupreum
  • Trichoderma viride

Každý z těchto mikroorganismů má specifické vlastnosti, které společně pomáhají potlačovat růst patogenních plísní a podporovat zdraví rostlin.

Tento přípravek je čistě přírodní a neohrožuje včely, ptáky ani jiná zvířata. Po aplikaci můžete rostliny ihned konzumovat, protože nevzniká žádná ochranná lhůta. Plísně si na tento přípravek nevytvářejí odolnost, což znamená dlouhodobou účinnost.

Mikroorganismy v PBCHT podporují růst rostlin a zvyšují jejich odolnost vůči stresovým podmínkám.

zembiotiko

ZEMBIOTIKO - unikátní kombinace mikroorganismů

  • k aplikaci před nebo během výsevu rostlin
  • zlepšuje růst a zvětšuje plochu kořenového systému
  • zvyšuje výživové vlastnosti výpěstků
  • nezatěžuje půdu chemií
Zjistit více
pbcht

PBCHT - směs mikrorganismů potlačujících plísně

  • Pseudomonas fluorescens, Bacillus subtilis, Chaetomium cupreum, Trichoderma viride
  • bezpečný pro zvířata, lidi, ptáky a včely
  • žádná ochranná lhůta
  • nevzniká odolnost
Zjistit více